SKOŘICE a její příznivý vliv na cukrovku
Skořice např. podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání.
Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě působí i u žen, jimž zmírňuje menstruační, ale i přechodové potíže. Nejen díky příznivému vlivu na prokrvení je považována od dávných dob za osvědčené afrodisiakum.
V posledních letech se vědci stále více zabývají výzkumy, týkajícími se příznivého působení skořice u pacientů s cukrovkou (typu 2). První větší studie na toto téma byla publikována v roce 2003 v časopise Diabetes Care, a vzápětí následovaly další dílčí výzkumy. Prokazují jednoznačně příznivý vliv na zmírnění choroby, kterou dnes trpí velké množství lidí. Jen u nás je jich více než půl milionu!
Povzbudí produkci inzulínu
Jak působí skořice a přípravky, které ji obsahují? Cukrovka 2. typu je způsobena tím, že tělo ztratí citlivost na inzulín, hormon, který pomáhá transformovat cukry v energii. Když se tak stane, množství cukru (glukózy) v krvi zůstává vysoké, což může vést k mnoha zdravotním komplikacím.
Vědci proto hledají tedy nejrůznější možnosti, jak tuto hladinu snížit. Podařilo se jim právě ze skořice izolovat látky, které snižují necitlivost tělních buněk na inzulín. Tyto látky - a metylhydroxychalkonové polymery - při aplikaci způsobují vzrůst účinku inzulínu.
Proti cukrovce i na hubnutí
Ve studiích bylo prokázáno, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%.
To je jedním z důvodů, proč je pro diabetiky dobré nejen vypít si např. neslazený skořicový čaj, ale také vyzkoušet některý z přípravků, které výtažek ze skořice obsahují.
V kombinaci s dalšími aktivními látkami - kyselinou alfa-lipoovou a organicky vázaným chrómem - příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi. Jsou určeny nejen diabetikům a osobám s poruchou glukózové tolerance, ale doporučují se také osobám s nadváhou při redukci tělesné hmotnosti.
autor: uzi
zdroj: www.dialevel.cz