RAJČATA - zdroj vitamínů z ráje
Do Evropy se dostala rajčata až po objevení Ameriky. Jako zelenina se začala v Evropě kultivovat až někdy počátkem 18. Století.
Druhy rajčat
Rajčata mají více chutí a podob, známe rajčata masitá, velkoplodá, soudková, keříčková, koktejlová, tzv. Sherry. Barevně známe rajčata červená, žlutá a fialová.
Co rajčata obsahují?
Jsou ohromnou zásobárnou vitamínů, antioxidantů, lykopenů, karotenů, biotinu, niacinu, tyraminu. Obsahují draslík, kyselinu listovou, zinek a vlákninu. Rajčata mají jen minimální množství kalorií, a proto jsou vhodnou potravou při redukci hmotnosti.
Proč jíst rajčata?
Mimo již zmíněné vhodnosti ke snižování hmotnosti, je nutné zmínit jejich užitečný vliv na zdraví. Posilují buněčnou strukturu a srdce. Podporují látkovou výměnu, pomáhají při tvorbě zdravé kůže, stavbě nových vaziv, posilují sliznice v celém těle. Omlazují buňky, zlepšují oběhové potíže, podporují spánek. Odstraňují poruchy trávení, zácpu, odvodňují a působí močopudně. Proto jsou právem označovány za elixír mládí.
Boj proti rakovině
Rajčata mají protirakovinné účinky, protože obsahují důležité antioxidanty, které chrání organismus před škodlivými volnými radikály a brání tak vzniku rakoviny. Díky vláknině a antioxidantům můžeme rajčata najít také v kosmetice. Jejich použití je vhodné při přípravě domácích pleťových masek.
Použití rajčat
Rajčata můžeme používat čerstvá jako zeleninovou oblohu, na zdobení chlebíčků a obložených mís. Rajče je vhodné do zeleninových salátů, k tepelné úpravě, na přípravu čalamád nebo třeba domácího kečupu. Můžeme jej použít na přípravu omáček, do zapékaných pokrmů, k plnění a gratinování. Využít jej můžeme také například k přípravě zeleninových koktejlů či do polévek. Čím dál častěji se v obchodě setkáváme s rajčaty sterilovanými, v oleji s různými přídavky např. s feferonkami, s houbami. Připravit si můžeme z rajčat také domácí rajský protlak, určený k dalšímu použití jako přídavek do omáček.
Uskladnění rajčat
Rajčata skladujeme na suchém místě nejlépe při teplotě 10 -12 °C. Můžeme je také zmrazovat, ale jejich použití po rozmražení už je vhodné pouze pro následnou tepelnou úpravu, rozmražená rajčata nejsou vhodná ke zdobení. Před zmrazením můžeme rajčata ještě spařit, oloupat a nakrájet. Pak přesypat do sáčku dobře uzavřít a zamrazit.
Rajčata jsou nejen zdravá ale také velice chutná, výborným doplňkem k rajčatům je mozzarela.
zdroj: www.vareni.cz autor: Martina Batelová,